Het Amsterdam Centre on the Legal Professions (ACLP) start 21 maart 2019 met de serie Broodje Toga. Deze informele, interactieve lunchbijeenkomst die vijf keer per jaar plaatsvindt, bespreekt een juridisch onderzoeksonderwerp aan de hand van een praktische, aansprekende casus.

Het Amsterdam Centre on the Legal Professions (ACLP) houdt zich bezig met onderzoek dat betrekking heeft op (de uitoefening van) de togaberoepen. Het idee voor Broodje Toga is ontstaan vanuit de wens om de connectie tussen onderzoek en de praktijk meer zichtbaar en toegankelijk te maken. Het is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in juridische kwesties, zoals studenten en juridische professionals.

Een proactieve civiele rechter

“Rechtenstudenten kunnen met Broodje Toga proeven wat er mogelijk is op onderzoeksvlak. Ze krijgen inzicht in academische vragen die gesteld kunnen worden over de togaberoepen en wat er speelt in de praktijk”, lichten Elke Olthuis en Anna van Duin toe. “De eerste bijeenkomst op 21 maart gaat bijvoorbeeld in op de rol van de civiele rechter in de maatschappij, waarbij de aardbevingsschade in Groningen als casus dient. Spreker Prof. Ruth de Bock vraagt zich af waar de civiele rechter is in het debat over de afwikkeling hiervan. Waarom moet de civiele rechter zich afwachtend opstellen? Zou de civiele rechter niet proactief willen of moeten meedenken over oplossingen? Dat maakt de discussie zowel relevant als controversieel, want het raakt aan de lijdelijkheid van de civiele rechter en zou kunnen tornen aan taakverdeling tussen rechtspraak en politiek.”

Rol juridische professionals

Broodje Toga is bedoeld om in een informele, interactieve setting dieper in te gaan op een juridisch onderzoeksonderwerp met praktische relevantie. Het wordt een ontmoetingsplaats voor wetenschap en praktijk. Olthuis en Van Duin: “We willen met elkaar filosoferen over hoe we de rol van professionele spelers in de rechtsstaat zouden willen zien.”

Aanmelden voor Broodje Toga

Flyer Broodje Toga 21 mrt 2019