Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Bonger Instituut voor Criminologie

Onderwijs

Bonger Instituut

Het Bonger Instituut verzorgde aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid de Master vakken ‘Criminologie’ en ‘Criminologisch Onderzoek’.

Criminologen benaderen de vraag waarom mensen criminaliteit plegen vanuit heel verschillende invalshoeken. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want criminaliteit is een veelkoppig verschijnsel, met uiteenlopende gedragingen (bv. vermogensdelicten, geweldsdelicten, drugsdelicten), die worden begaan door allerhande personen en binnen een variatie aan sociale context en setting. Bij het vak Criminologie kwamen verschillende criminologische stromingen aan bod: van theorieën over de rol van omgeving (opvoeding, peers, subcultuur, maatschappij) en pleegplaats, over het leren van crimineel gedrag en over criminele carrières. Deze werden kritisch bekeken op hun empirische geldigheid en hun toepasbaarheid op (bepaalde typen) criminaliteit en (bepaalde typen) daders in wetenschap, beleid en rechtspraktijk.

In het vak ‘Criminologisch Onderzoek’ maakte de student in vervolg op het vak ‘Criminologie’ kennis met kwantitatieve en (vooral) kwalitatieve methoden van criminologisch onderzoek. De studenten voerden, in groepjes van drie en onder begeleiding van docenten, kwalitatief empirisch onderzoek uit naar een (aspect van een) actueel criminologisch thema.

Wij bieden stageplekken aan en zijn regelmatig op zoek naar veldwerkers. Meer informatie daarover is te vinden op de desbetreffende pagina's.