ARILS bestaat uit de volgende onderzoekscentra:
Amsterdam Centre for Constitutional Culture & Democratic Governance (ACCu)
Aan het hoofd van ARILS staat een onderzoeksdirecteur die onder mandaat van de decaan verantwoordelijk is voor al het onderzoek dat binnen de faculteit wordt uitgevoerd. Binnen de faculteit heeft elk onderzoekscentrum een eigen directeur. De onderzoeksdirecteur van ARILS, de decaan en de onderzoeksdirecteuren van alle onderzoekscentra vormen samen met een promovendus (die de promovendi uit de faculteit vertegenwoordigt) de facultaire onderzoekraad.
ARILS maakt ieder jaar een jaarplan (let op: dit is een link naar de site voor medewerkers), beheert de facultaire onderzoeksfondsen (let op: dit is een link naar de site voor medewerkers) en organiseert de prijs voor de beste publicatie door een jonge onderzoeker.
Er zijn verschillende beleidskaders voor onderzoek (let op: dit is een link naar de site voor medewerkers) opgesteld (kwaliteitsindicatoren, Research Data Management, wetenschappelijke integriteit, promotietrajecten en promoveren op artikelen). Het onderzoek en onderzoeksbeleid van ARILS wordt iedere 6 jaar geëvalueerd in een onderzoeksvisitatie.
Verschillende onderzoekers van de rechtenfaculteit participeren in interuniversitaire onderzoeksscholen of onderzoeksnetwerken. Lees meer over een aantal van de netwerken waar juridische wetenschappers van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA bij betrokken zijn.
Het T.M.C. Asser Instituut is een internationaal gerenommeerd expertisecentrum op het gebied van internationaal publiekrecht, internationaal privaatrecht en Europees recht. Het T.M.C. Asser Instituut verricht fundamenteel en onafhankelijk beleidsgericht onderzoek en organiseert kritische en constructieve reflectie op internationale en Europese juridische ontwikkelingen, op het snijvlak van academische wereld, rechtspraktijk en bestuur. Het instituut is nauw gelieerd aan het Amsterdam Center for International Law (ACIL).
Het Netherlands Network for Human Rights Research (NNHRR) verenigt junior en senior mensenrechtenonderzoekers in Nederland en beoogt mensenrechtenonderzoek en -praktijk met elkaar te verbinden. Het T.M.C. Asser Instituut is belast met de coördinatie en het beheer van het Netwerk.
De onderzoekschool Ius commune is een samenwerkingsverband van de juridische faculteiten uit Maastricht, Leuven, Utrecht en Amsterdam. Ius Commune onderzoekt de (on)mogelijkheid van harmonisatie danwel unificatie van rechtsregels op internationaal en Europees niveau.