In lijn met de Wetenschapsvisie 2025 van het ministerie van OCW en met het doel om een sterk onderzoeksprofiel te creëren (“focus en massa”), heeft de UvA ‘zwaarpuntbeleid’ gevoerd voor innovatief, onderscheiden onderzoek met grote wetenschappelijke en maatschappelijke impact.
De UvA heeft sinds 2008 beleid gericht op zwaartepuntvorming in onderzoek. Sinds 2019 staat vernieuwing over disciplines voorop. Het doel van een universitaire RPA is het verkennen van mogelijke vernieuwing door het samenbrengen van onderzoek in verschillende disciplines over faculteiten heen. Het is minder gericht op realiseren van focus en massa, maar brengt onderzoekers uit verschillende faculteiten bij elkaar op een onderzoeksonderwerp waarop de UvA geacht mag worden van bijzondere meerwaarde (competitive advantage) te kunnen zijn, gelet op de aan de UvA aanwezige expertise, infrastructuur, relaties met derden, etc..
De definitie van een universitaire RPA is als volgt:
In competitie kan binnen de UvA centrale financiering verkregen worden door interfacultaire initiatieven. De financiering is in principe vijf jaar beschikbaar.
FdR participeert in de volgende UvA brede zwaartepunten: