Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Open Access is een internationale beweging die streeft naar gratis en open online toegang tot wetenschappelijke informatie, zoals publicaties en data. Een publicatie wordt gedefinieerd als ‘Open Access’ wanneer er geen financiële, wettelijke of technische belemmeringen zijn om toegang te krijgen. Dat wil zeggen wanneer iedereen de informatie kan lezen, downloaden, kopiëren, verspreiden en afdrukken binnen de wettelijke overeenkomsten.

Open Access is tevens een publicatiemodel voor wetenschappelijke communicatie dat onderzoeksinformatie kosteloos beschikbaar stelt aan lezers, in tegenstelling tot het traditionele abonnementsmodel waarin lezers toegang hebben tot wetenschappelijke informatie door een abonnement te betalen (meestal via bibliotheken).

Open Access heeft meerdere voordelen, zoals:

  • het vergroot de zichtbaarheid van onderzoekers en van onze faculteit; 
  • het bevordert het hergebruik van data en onderzoeksresultaten, zowel voor onderzoek als het gebruik van recente kennis in het onderwijs;
  • het stelt andere partijen in staat om (gratis) kennis te nemen van wetenschappelijk onderzoek, zoals maatschappelijke partijen, bedrijven of burgers. 

Er zijn verschillende manieren om Open Access te bereiken. Je kunt hierover meer lezen op de website van openaccess.nl

  • Het merendeel van de Open Access tijdschrifttitels is te vinden in de Directory of Open Access (9.400 tijdschriften).
  • De Directory of Open Access Books (DOAB) verwijst naar Open Access boeken op de websites van de uitgevers. Het gaat om peer reviewed boeken die alle gepubliceerd zijn onder een open licentie (merendeels CC-licenties).

De Universiteitsbibliotheek heeft ook een pagina ingericht over Open Access.