Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Laureaten onderzoeksprijzen en awards

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

ERC Grants

 

ERC Consolidator Grant

NWO vernieuwingsimpuls  (Veni, Vidi, Vici)

 

Veni
Vidi
Vici

NWO Rubicon

 

NWO Zwaartekracht

 • 2022 | Prof. dr. Natali Helberger (FdR) en Prof. dr. C.H. (Claes) de Vreese (FMG)

  Het gebruik van AI en digitale technologieën in de wereld om ons heen neemt steeds verder toe en dat heeft tal van juridische, ethische, maatschappelijke en democratische implicaties. In het project ‘De algoritmische samenleving’ (ALGOSOC) onderzoeken Helberger en De Vreese – met collega-wetenschappers binnen en buiten de UvA – hoe we binnen de ontwikkeling van (semi-) geautomatiseerde processen, waaronder Artificial Intelligence, publieke waarden en mensenrechten kunnen waarborgen.

  Het ALGOSOC-programma beoogt baanbrekende, interdisciplinaire inzichten te ontwikkelen die de ‘algoritmische samenleving’ zullen helpen om onze fundamentele rechten en publieke waarden te beschermen en de noodzakelijke kaders voor governance tot stand te brengen. Het streeft ernaar heldere spelregels te formuleren voor een gezonde algoritmische samenleving.

NWO Hestia

 • 2019 | Secondary Liability for International Crimes – Case Study of Syria

  Aanvrager: Prof. dr. mr. G.K. Sluiter
  Instelling: Universiteit van Amsterdam
  Kandidaat: Ahmad A ZIEN

  Het project onderzoekt het verlenen van hulp en steun bij het plegen van ernstige misdrijven in het Syrische conflict en de kwaliteit van de juridische aansprakelijkheidsopties. Het onderzoek naar het conflict in Syrië zal leiden tot aanbevelingen ter verbetering van aansprakelijkheidsmogelijkheden.

KNAW lidmaatschap