Onderzoekers die voor hun onderzoek financiering zoeken kunnen gebruik maken van:
De rechtenfaculteit heeft verschillende facultaire onderzoeksfondsen:
Alle onderzoekers van de faculteit kunnen sinds 2022 plannen indienen om middelen te verkrijgen uit fondsen voor:
Dit fonds dient specifiek om onderzoeksinitiatieven te financieren die de deelname van onderzoekers van de rechtenfaculteit aan grote onderzoeks-initiatieven ondersteunen en die externe onderzoeksfinanciering helpen genereren en/of behouden. Daarnaast heeft het fonds tot doel innovatie, maatschappelijke relevantie, samenwerking binnen de faculteit te bevorderen.
In dit nieuwe fonds zijn het vroegere Faculty Research Strategic Investment Fund en het Methods and Inter- and Multi-disciplinary Research Fund samengevoegd.
Het fonds is bedoeld om onderzoeksinitiatieven te ondersteunen die bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen van het Facultair Strategisch Plan 2021-2026 of Instellingsplan. Het facultaire onderzoeksfonds heeft een gelimiteerd budget. Het toekenningsbesluit wordt genomen door de onderzoeksdirecteur van ARILS en de decaan van de faculteit.
De faculteit heeft een alternatief fonds opgericht dat onderzoekers op alle niveaus van hun carrière kan ondersteunen bij het creëren van impact. Het fonds richt zich op niet-wetenschappelijke vormen van impact, ook wel: maatschappelijke impact. Daarbij richt het zich uitsluitend op activiteiten voortkomend uit onderzoek, in tegenstelling tot onderwijs, waarvoor andere financieringsopties bestaan via de Teaching and Learning Centres.
Het Impact Fund for Research van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid is opgezet als een aanvullend instrument op bestaande onderzoeksfondsen (zoals het Faculty Strategic Fund) met als doelstellingen om:
Vanaf 2023 krijgen alle onderzoekers uit de faculteit die voldoen aan de gestelde criteria 40% onderzoekstijd, tenzij zij aangeven de extra onderzoekstijd niet nodig te hebben. De 10%, die bovenop de 30% onderzoekstijd komt, wordt betaald uit de stimuleringsbeurzen. UD’s die in 2017-2021 in vaste dienst zijn gekomen, kunnen onder bepaalde voorwaarden 20% extra onderzoekstijd aanvragen door een stimuleringsbeurs aan te vragen. Startersbeurzen kunnen worden aangevraagd door UD’s die in of na 2022 in vaste dienst komen. Informatie over de voorwaarden en procedures rondom starters- en stimuleringsbeurzen vind je hieronder.
In lijn met het sectorplan 2019-2024 heeft de FdR budget vrijgemaakt om te investeren in de hoofdgebieden van het Nederlands recht. Het betreft staats,- en bestuursrecht, privaatrecht en strafrecht. De desbetreffende groepen hebben een 5-jarig strategisch plan opgesteld voor de versterking van de onderzoeksagenda. Daarin is onder andere aandacht besteed aan het versterken van onderzoeksmethoden, het werven van 2e en 3e geldstroomprojecten en het werven en behouden van onderzoekstalent. De plannen zijn in januari 2023 vastgesteld en lopen van 1-1-2023 tot 1-1-2028.
Voor themagerichte samenwerking op 4 verschillende thema’s: 1) Verantwoorde digitale transformaties; 2) Veerkrachtige, rechtvaardige samenleving; 3) Duurzame welvaart; en 4) Gezonde toekomst.
In competitie kan binnen de UvA centrale financiering verkregen worden voor interfacultaire initiatieven. De financiering kan eenmaal per jaar aangevraagd worden en is in principe voor 5 jaar. Voor meer informatie: fdr-arils@uva.nl.
UvA's Research Support Portal biedt algemene informatie over het voorbereiden, uitvoeren en afronden van je onderzoek.
Praktische informatie
Onderzoeksondersteuningsteam
De FdR biedt advies en ondersteuning bij het voorbereiden van subsidieaanvragen (van idee tot indienen), interviewtraining en match-making (het vinden van mede-indieners uit andere disciplines en faculteiten). Zie de Onderzoeksondersteuning-pagina.
Heb je vragen, stuur dan een e-mail naar arils-fdr@uva.nl.