Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De onderzoekers van de Migration Law Circle publiceren over diverse onderwerpen op het vlak van arbeidsmigratie en vluchtelingenrecht binnen een Europese en internationale juridische context.

The ‘importance of staying put’: third country nationals’ limited intra-EU mobility rights

7 april 2017 - Door Lucia Della Torre en Tesseltje de Lange

De voorzichtige benadering van Europese wetgevers bij de integratie van niet-EU-onderdanen van derde landen, weerspiegeld in de bepalingen van Richtlijn 2003/109/EG betreffende langdurig ingezetenen, heeft geleid tot de creatie van "tijdelijke wachtruimten in de tijd". Migranten zijn in zowel plaats als tijd beperkt alvorens toegang te krijgen tot de (tot nu toe zeer beperkte) mobiliteitsrechten die hun door de richtlijn zijn toegekend. Beperkte mobiliteitsrechten voor onderdanen van derde landen kunnen de economische groei van de EU ernstig ondermijnen.

Dit artikel onthult drie 'fouten' van het huidige systeem. Ten eerste laten we zien hoe TCN's al 'tijdelijke grenzen' omzeilen door zich te verplaatsen door geografische gebieden om te gaan werken voordat ze daar recht op hebben volgens de bepalingen van de richtlijn. Vervolgens laten we zien hoe formele integratie in een lidstaat (MS) paradoxaal genoeg de deur opent naar een andere lidstaat en ten derde, hoe een tweede lidstaat tegen deze bijna-EU-burgers vecht. Tot slot merken we op hoe belangrijk het is om rekening te houden met het fenomeen van ruimtelijke en tijdelijke wachtzones, niet alleen bij het structureren van het mobiliteitsbeleid binnen de EU voor onderdanen van derde landen, maar ook bij het aanpakken van de kwestie van de (arbeidsmarkt) integratie van recente aankomsten: binnenkort worden ook zij langdurig ingezetenen van Europa. >> Naar de publicatie

Towards a decent labour market

Tesseltje de Lange heeft bij AUP de bundel 'Towards a decent labour market' (2018) gepubliceerd. >> Naar de publicatie

Towards a Decent Labour Market for Low-Waged Migrant Workers